Danmark och Norge ligger långt före Sverige när det gäller stöd till och användande av öppna kanaler. Sedan en tid tillbaka finns en rikstäckande öppen kanal, Frikanalen, i Norge, som sänder i det digitala marknätet. I Danmark får denna tredje mediesektor (där public service och kommersiella medier är de två andra) 53 miljoner kronor per år, och dessutom en helt egen kanal i det digitala marknätet, såväl rikstäckande som regionalt.

Läs hela pressmeddelandet för mer detaljer kring detta initiativ som ligger i linje med Europaparlamentets uppmaning till aktivt stöd till den tredje mediesektorn. Nu gäller det bara att Sverige ska lyssna på rätt öra också. :)

Sändningstillstånd i marksänd digital tv (DTT) för icke-kommersiell tv i Danmark fördelas på 220 organisationer. Radio- och tv-nämnden har vid fördelningen lagt vikt vid allsidighet och egenproducerade program.

Det handlar om såväl rikstäckande som regionala sändningar i det första kanalknippet i marknätet (MUX1) som i övrigt används av public service. Sändningarna kan starta 1 november i år då det marksända analoga nätet släcks ned. I dag sänder 150 organisationer analogt i etern och kabel i mindre lokala områden.

De rikstäckande sändningarna kommer att bl.a. innehålla program med brett intresse och program riktade mot särskilda grupper, bl.a. om miljö, för kvinnor, barnfamiljer och etniska grupper. De regionala kommer att ha ett mer lokalt innehåll men också mer idébaserade program.

Med tanke på det ökade antalet organisationer som nu skall dela på statliga bidragsmedel har man beslutat att fördela 2010 års stöd till icke-kommersiell radio och tv om DEK 53 miljoner att radio resp. tv fördelas 35-65% istället för som hittills 50-50%.

En fullständig lista över sändningstillstånden finns på
http://www.bibliotekogmedier.dk/medieomraadet/radio-og-tv/landsdaekkende-og-regional/mux-1/tildelte-tilladelser/

Danmark är det andra landet i Europa (efter Norge) som avsatt en öppen kanal i det digitala marknätet för det civila samhällets behov och möjligheter - den tredje mediesektorn. Genom att man också använder tv-avgiftsmedel att stödja icke-kommersiell tv utanför public service har Danmark kommit långt ifråga om att gå i den riktning som Europaparlamentet förespråkat i sin resolution i september 2008.

Europaparlamentet uppmanade medlemsstaterna till ett mer aktivt stöd. Syftet med resolutionen var att öka mångfalden i mediesektorn och på kulturområdet, och att klart definiera sektorn som en särskild mediegrupp vid sidan av public service- och kommersiella medier. Parlamentet framhöll att dessa medier bidrar till att stärka identiteten hos särskilda intressegrupper, samtidigt som de lokala medierna ger de personer som ingår i dessa grupper möjlighet att nå ut till andra samhällsgrupper. På så vis kan medierna spela en viktig roll för att öka toleransen och mångfalden i samhället.

COMMUNITY MEDIA FORUM EUROPE
Nordisk representation

www.cmfe.eu
www.communitymedia.eu
www.communitymedia.se